2010. november 24., szerda

Perzsia hercege – Az idő homokja

Mióta tudtam, hogy filmet készítenek a Prince of Persia – The Sands of Time-ból, örömmel, mégis aggódva vártam, hogy elkészüljön. A számítógépes játékból készített filmek felejthetően szoktak sikerülni, gondoljunk csak a Tomb Raiderre vagy a Max Payne-re.

Az idő homokja viszont fórral indult, mégpedig azért, mert remek történetet készítettek hozzá. Az alapok, mint a tőr vagy a homokóra már eleve adottak voltak, csak összetettebb cselekményt kellett írni hozzá, mint a játéké.

A világot benépesítették egy sor érdekes szereplővel: Sharaman király, az áruló Nazim, és a fivérek, Garsiv és Tus. Mindegyikük jellemét sikerült elevenre kialakítani, nem egyszerű papírfigurák. Ha valakivel gond volt, az Tamina hercegnő. Pont az a baj vele, mint a Kate Beckinsale által játszott nőnek a Van Helsingben: állandóan pattog, és folyton veszélybe sodorja magát. Célja nemes, de makacsul mindig fejjel megy a falnak.

Ő a film egyik gyenge pontja. Ha van másik, az a vágások.

A herceget onnan ismeri fel az egyszerű játékos és filmnéző, hogy akrobatikusan mozog környezetében. Na, ez az, amit a film szeretne megmutatni, de többnyire nem megy. Mint amikor a lóversenyen lassan exponál a gép, és csak a ló hátsó patái látszanak a fotón. Ez van itt is: a kunsztok közben főleg a főhős végtagjai látszanak (kézfej és lábfej), ő alig. Ha mégis, akkor csak átsuhanni láttuk, és nem csinált semmit.

Ennél a Pókemberben és a Tomb Raiderben is látványosabb akciójelenetek voltak, az Ultravioláról nem is szólva, ami egy elég gyenge film, de a harckoreográfiák filmezése valami lenyűgöző.

Eleinte Alfred Molina szerepe sem tetszett a Perzsia hercegében, de beláttam, hogy jót tesz a filmnek azzal, hogy a herceg regényességét és a hercegnő elvakultságát némi gyakorlatiassággal és gúnyos humorral ellensúlyozza.

Mondjuk az jobban ínyemre lett volna, ha inkább a főszereplők jelleme más egy kicsit, és nincs szükség vicces szereplőre, hanem ők szekálják egymást szellemesen. Ilyen volt is egyszer, de akkor inkább ugattak egymásra, hiányzott párbeszédükből még a szikrája is annak a műveltségnek, ami rangjuk alapján elvárható lett volna (és ami, megjegyzem, a játékban végig megvolt).

Ami remek volt a filmben: 1.) a királyi udvar megelevenítése. Elképesztő volt, ahogy nyüzsögnek az uralkodó körül. Másutt is, mindenütt ahol tömegeket mozgattak meg, elképesztően jól csinálták. 2.) A városképek. Ezt imádtam már A bagdadi tolvaj című filmben is. Itt persze számítógépes grafikával impozánsabb dolgokra voltak képesek, kár, hogy túl szűrőzték az eredményt, és így folyton egyszínűek a látképek.

Ami zavaró volt a filmben: 1.) a Hassanssinok. Ők valójában a X. században tündököltek, székhelyük Alamut volt. Máig nem értem, hogyan lett belőlük az ókori perzsa KGB. 2.) Ugyanígy furcsa volt, hogy valaki Irakba utazik, ami (mint elnevezés) a középkortól az újkorig létezett, majd a legújabb korban megint. Ám a film elején mutatott birodalom az ókori Perzsia térképe, ez pedig az i.e. 6. századtól az i.e. 4. századig létezett, szóval Irakba legfeljebb időgéppel lehetett volna menni.

Az nem zavar, amikor későbbi építészeti stílusok jelennek meg a filmen, az sem, hogy arabos motívumokkal díszített a zene, de hogy Hassassinok flangálnak fel-alá, és valaki egy még nem létező területet emleget, az igen. A történelmet kár zagyválni. Igazán kitalálhattak volna ehelyett a két szó helyett mást, hiszen a forgatókönyvírók belemélyedtek a perzsa kultúrába, innen többek közt Dastan neve is, ami hőst jelent óperzsául.

Megjegyzem, érdekes, hogy a Sáhnáméban, a Királyok könyve című mondagyűjteményben, ahonnan származik a szó, ott köznévként szerepel. Mintha a végzet intézné úgy, hogy a hercegnek ezúttal se legyen igazi neve. (Ugyanis egyetlen játékban sincs neve.)

Mindent egybevéve ez egy jó kardforgatós kalandfilm. Tökéletesnek akkor tartanám, ha tényleg szikrázna a levegő a két főhős között a szellemességtől, de azért így is megteszi. Kívánom, hogy ha lesz még egy-két rész ebből is, rosszabb ne, csak legalább ilyen jó legyen, és akkor minden rendben lesz.


A hercegről korábban:
Prince of Persia – Forgotten Sands
Hercegi kalandok Perzsiában (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)
Játékból filmet (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése