2010. október 28., csütörtök

Klimt-kiállítás

Voltam a Szépművészeti Múzeum Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895 – 1905 című kiállításán, érdekes volt, jó, hogy láttam!

A kiállítás áttekinthető, és jó rálátást ad a korszak művészetére. Gustav Klimt alkotásai mellett kortársaitól is rengeteg művet láthatunk nem csak a bécsi Secession tagjaitól, hanem más európai körökből is. Így olyan művészek is előkerülnek, mint Toulouse-Lautrec, Degas, Gauguin, Munch, Segantini stb.

A műveket tematikus csoportok szerint rendezték el, így megtekinthetjük a Ver Sacrum folyóirathoz kapcsolódó grafikákat, majd a csak Klimtet érintő részeken az elpusztult Fakultás-képekhez készült tanulmányrajzokat, a Beethoven-fríz tanulmányrajzait, női portrékhoz készült tanulmányokat, erotikus rajzokat. Bácsi kortársaktól tájképeket, a Beethoven-kiállításra készült műveket stb.

Az eredeti művek mellett fényképek, kiírások és korabeli, a művészek által tervezett és felhasznált szecessziós díszítőmotívumok jelennek meg a kiállításon.

 

A kiállításról egyenesen a múzum boltjába csöppenünk, ami tele van többek között a Klimt-kiállításhoz kapcsolódó tárgyakkal. Itt azt a felfedezést tettük, hogy kb. 7000 Ft-ért kapható nagyon szép női kendő, amelyet egy Klimt mű díszít, és hasonlóan irreális áron mindenféle nagyon kreatív ajándéktárgy, miközben a vastag, képekkel és szöveggel teli katalógus csak 3400 Ft, ami meglepően olcsó a megszokott kiállítási katalógus-árakhoz képest. Hogy lehet ez?

 

Illusztrációnak megmutatom a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményéből származó egyik képet, amit szeretek. Most ez is átköltözött a bécsi szecesszió kiállításra. Maximilian Lenz: Egy világ című műve szecessziós faragott kerettel (ami itt sajnos csak részben látszik):

Maximilian Lenz


Kitekintés:
Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895–1905 @ a Szépművészeti Múzeum honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése