2011. március 24., csütörtök

Mindent a szemnek… utazó kiállítás

gaudí

Tegnap jártam a Múzeum körúton, így találkoztam az utazó kiállítás tablóival, amelyek a Nemzeti Múzeum kerítésére vannak felerősítve. A képsor elején és végén egy-egy kis tábla van „Mindent a szemnek…” kezdettel, bevallom, rám úgy hatott, mintha a kiállítás címét olvasnám. A tábla funkciója, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy ne rosszalkodjanak, nehogy szégyenszemre megrongálják ezt a kiállítást, ami Barcelonától eljött egészen ideáig, és Brüsszelben várnak még rá. Ha a spanyol közönség nem tette tönkre, ne tegye tönkre a magyar se! Ez a figyelmeztetés éppolyan ellenszenves, mint a pár éve a vonatokon megjelent „ne blicceljen!” felirat, vagy a villamos új beköszönő szövege, amely azzal fenyeget minden kedves utast, hogy úgyis nagyon-nagyon megbüntetünk, ha csalsz! Azt gondolom, aki bliccel, vagy aki rongál, nem azért teszi, mert nem szólt még neki soha senki, hogy ne tegye. Tehát ezek a figyelmeztetések csak a közhangulat rontására és az emberek felháborítására jók.  

hortaA kiállítás mellett elsétálva kár, hogy az embernek az előbb említett felirat ugrik a szeme elé rögtön. A valódi címe Az európai szecesszió nagymesterei, Barcelona – Budapest – Brüsszel. Barcelonát Antoni Gaudí, Budapestet Lechner Ödön, Brüsszelt pedig Victor Horta művészete képviseli.  Az építészek munkáiról láthatunk részletfotókat hatásosan kinagyítva, mellettük hat nyelven olvashatók az adatok, pl. az épületek pontos címe is. Aki szeretne egy szecessziós Lechner-sétát tenni a szép tavaszi napsütésben, annak minden adat a rendelkezésére áll, hogy a budapesti épületeket megtalálja – ami a Lechner tervezte épületek esetében cím nélkül sem nehéz. :)

lechnerA kiállítás gyönyörű, és az emberek tényleg megállnak megnézni a képeket és elolvasni a rövid szövegeket. Tetszik a kiállítás alapötlete, hogy mindhárom európai városban megmutatja a járókelőknek a saját és egymás büszkeségeit. Jót tesz a helyieknek is, a turistáknak is. A szecessziót választani témának pedig elég kézenfekvő lehetett, mégiscsak ez a leglátványosabb stílus, az is megnézi, akit amúgy az építészet nem érdekel.

Így teszi az emberek mindennapi útját színesebbé a kiállítás, ami maga is utazik. 2011. április 30-ig lesz Budapesten, mielőtt továbbmegy Brüsszelbe.


Bővebb információ itt és még nagyon sok oldalon olvasható.


Hasonló témájú bejegyzések:
Klimt-kiállítás
Diploma előtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése