2011. március 21., hétfő

Mount & Blade

A nagy kiadók szeretik a már bevált dolgokat, épp ezért eredeti ötleteket könnyebb kisebb kiadóknál találni. Ez alapján keresgéltem független kiadók játékai között valami gyökeresen újat, és találtam is: ez a Mount & Blade. Sok újdonság van benne, és alapvetően megunhatatlan.

A játék egy fiktív középkorban játszódik, ám ez nem fantasyvilág, hanem egy igazi lovagkor annak minden kellékével: hűbéri láncok, udvari intrikák, harc a földért, kémkedés, várostrom, lovagi tornák, és még sorolhatnám, mennyi minden van benne.

Ráadásul teljesen új módon működik a vívás, mint bármely más játékban. Az 1998-as Die By The Sword óta nem volt ilyen szellemes megoldás a támadás és védekezés irányának meghatározására, ám itt a kezelés egyszerűbb, és a játék figyel a becsapódó fegyver sebességére is.

Mióta vannak számítógépes játékok, vártam egy olyat, amely visszaadja a kopjás lovagi tornák izgalmát. A Mount & Blade fejlesztői a kopja és a lándzsahasználatot, valamint a lovas harcot is látványosan, mégis könnyű kezelhetőséggel oldották meg.

Minden csata, legyen az várostrom, vagy nyílt színi ütközet, izgalmas, látványos, mert rengeteg szereplőt mozgat egyszerre a játék, ráadásul remekül lehet taktikázni a harctéren egy-két gomb megnyomásával. Az alapjáték rengeteg módszerrel és taktikával játszható, a játékmenet hatalmas szabadságot ad.

Ráadásul maga a program teljes mértékben testre szabható, rengetegen fejlesztettek is hozzá különböző modulokat, amelyek megváltoztatják a működést. Az apró kiegészítésektől nagyszabású átalakításokig minden elérhető: például fantasy, scifi és világháborús változatok.

Fordítások is könnyen készíthetők a játékhoz, ennek köszönhetően nálunk alapból magyarul jelent meg, ami klassz dolog. Az már kevésbé klassz, hogy milyen minőségű lett a fordítás. Voltak következetlenségek, félrefordítások (pl. a messenger post azaz a futárállomás így lett hirdetőoszlop), volt hogy valami pont önmaga ellentétévé fordult (hűbéreskü alóli feloldozás kérése eskütétellé), és így tovább.

Mivel kiakasztott a fordítás, nekiálltam végigjavítani. Jelenleg olyan 70%-nál tartok. A javított magyar nyelvi fájlokat hamarosan elérhetővé teszem.


Hasonlók korábbról:
Eye Toy
World of Warcraft
Prince of Persia - Forgotten Sands

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése