2010. május 15., szombat

Portal

A Steam nevű tartalomszolgáltató pár napja elérhetővé tette számos termékét a Macintosh felhasználók számára. Ezt megünneplendő az egyik Steamen elérhető játékot, a Portalt minden tagjuk számára ajándékba adják május 24-ig, csak kérni kell.

Kértem, meg is kaptam, és nagyon élveztem. Rövid, de igényes, és egyedülálló a maga nemében.

Logikai játék, ahol a főszereplő nézőpontjából látjuk az eseményeket, akár egy lövöldözős játékban, ám nincsenek ellenfelek, csak egy laboratóriumi labirintus, ahol rendhagyó körülmények között kell tesztelnünk a feladatmegoldó-képességünket, hogy végigjussunk a játék szintjein egyenesen a tortáig. A játéknak azonban van még egy lényegi eleme, amelyről nem beszéltem. A feladatok ugyanis megoldhatatlanok lennének a játékban található különleges eszköz nélkül, amely szinte bármely felületen két járatot, portált tud nyitni. Ezek közvetlen összeköttetésben vannak egymással: amilyen sebességgel és szöggel lépünk be az egyikbe, olyannal jövünk ki a másikon. A feladatmegoldás elsősorban ennek a gépnek a használatára épül.

A játéknak története is van emellett. Főszereplőnk egy android, akit tesztelésre használnak. A teszt végén pedig torta helyett a pusztulással kínálják. Az utolsó lift az androidpokolba, egy tüzes megsemmisítőbe viszi. De vajon meg lehet-e állítani bárkit is, aki a portáleszközből és a játékos intelligenciájából álló kombinációt birtokolja? Persze játékosfüggő. A történet egészen a szabadságig vezet, a laborból való kitörésig, a felfegyverzett laboratóriumi mesterséges intelligencia legyőzéséig. De persze van egy nagy csavarás az egész végén.

Mindenesetre a Portal egy szellemes, izgalmas logikai játék klassz grafikával, amelyet érdemes végigjátszani.


Játékokról korábban:
Final Fantasy Tactics
Az új Prince of Persia (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)
Sword of Mana (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése