2015. szeptember 22., kedd

Bögremelegítő és az előzmények

Új vizekre eveztem az elmúlt napokban, bár nem teljesen ismeretlen vizekre. Gondoltam, megnézem, a kézimunka és én kijövünk-e már egymással. Kisgyerek koromba nyúlik vissza a történet kezdete, ugyanis a nagymamám nagyon sokat kötött és horgolt, és amikor elérkezettnek látta az időt, minket is elkezdett tanítgatni rá. A kötésről jó emlékeim vannak, bár elkezdeni és befejezni nem tudtam, de a sorok gyorsan termelődtek a kezem alatt. A horgolás kudarcélmény, nem értettem, mit kell csinálni a kezdő láncsor után, amit viszont horgolótű nélkül is el tudtam készíteni, és nagyon vágytam rá, hogy építkezni is tudjak a kezdő sorra, de ez valahogy soha nem jött el. 
Aztán 13 éves koromban háztartástan órán újra találkoztam a kötéssel és a hímzéssel, varrással is, a horgolásra nem emlékszem.
Mostanra megérett bennem a vágy, hogy újra csináljak valami értelmes kreatív dolgot, és egy kreatív kézimunkával is foglalkozó blog hatására, illetve egy véletlennek köszönhetően, hétvégén megtettem az első igazi lépést: vettem egy szerszámot, majd azonnal kerítettünk fonalakat is. 
A véletlen az volt, hogy miután 1-2 napja már gondolkodtam rajta, hogy kéne venni eszközöket valamelyik kézimunka műfajhoz, amiről folyamatosan lebeszéltem magam, hogy úgyis csak fellángolás, ne szórjuk a pénzt, ezek után szombat délután benéztünk a szokásos nézelődős körútra a Tchibo boltba, és PONT kötő- horgoló- és egyéb készletek és kellékek voltak terítéken. Nekem meg már legalább egy, de inkább két hónapja lapult a táskámban egy 10%-os kedvezménykupon, alig vártam, hogy felhasználjam. Végül a legolcsóbb mellett döntöttem, ami nem más volt, mint egy Knooking Set
Még szombat este megismerkedtem a knookinggal, ami a horgolás és a kötés keveréke: lyukas horgolótű és segédfonál tartozik hozzá, és gyakorlatilag a segédfonál van a második kötőtű helyett. A knooking nem jött be, macerás a segédfonalat fűzögetni, húzogatni, újra fűzögetni, újra húzogatni, és különben is: akkor már kérek egy kötőtűt! 
Aztán vasárnap elkezdtem az igazit, és youtube videók segítségével elkezdtem horgolni tanulni. És IGEN! Közel a harminchoz már nem jelent gondot a láncsorra való építkezés! 
Jó sok gyakorlás és visszabontott téglalap után (két "Barbie-asztalterítőt" és egy "legoszőnyeget" eltettem emlékbe, hogy maradjon is valami), ma reggel 1,5 óra horgolás és még fél óra gombfelvarrós kísérletezgetés után megszületett életem első horgolt műve, egy BÖGREMELEGÍTŐ. 
Na, nem mintha szükségem lenne ilyen cuccra, de az egyik videóban felhívták rá a figyelmem, hogy az eddig megtanult technikával már képes lehetek bögremelegítőt horgolni, hát kipróbáltam. Az eredmény tetszik, de nem jól funkcionál, ugyanis túl nagy lett (tanulság: a horgolt dolgok nyúlnak!! szűkebbre kell tervezni, mint ahogy gondolnám), és amúgy is csúszós, és nem mindegy, milyen formájú a bögre, és egy ponton rögzíteni nem elég a bögrén, mert mindezek miatt amint felemelem a bögrét, lecsúszik a pulcsija. 
Ilyen lett a végeredmény. (Lyukakat is tudok horgolni! Kár, hogy nem szándékosan.. :-D)

Ilyen a bögrén. Minden egyszerűbb lenne, ha a bögrének nem lenne füle és csúszós fala. :-D

Lehet, hogy áthelyezem a gombot, és átalakítom bármitartóvá. Felmerült a kutya-nyakmelegítő / kutyanyak-melegítő (?) is mint új funkció, de valószínűleg a kutya nem díjazná.
Mindenesetre nagyon jó gyakorlás volt a bögremelegítő meghorgolása. Végre, talán nem kiabálom el, már látom a szemeket, mert eddig nagy probléma volt, hogy "De hol a következő láncszem, melyik két szál alá bökjem a tűt???". (Az sem volt egyértelmű az elején, hogy nem 1, hanem 2 szál alá kell bökni..) Most már tudom, mit kell nézni. Viszont nem tudok számolni, ilyen hosszú soroknál pláne nem, így próbálom érzésre észrevenni, meddig tart a sor... Amúgy is fölösleges számolni, hiszen a 10 szemes sorból is mindig elhagytam egyet... Na, majd ez is kialakul, ez a következő kihívás. 

A bögremelegítő úgy néz ki, hogy a kezdő láncsorra jött 1 rövidpálca sor, majd 3 egyráhajtásos pálca sor, megint 1 rövidpálca sor, majd 3 egyráhajtásos pálca sor, végül 1 rövidpálca sorral zártam. Nem előírt minta volt, improvizáltam. Egyelőre ennyi a tudományom, és imádom a ráhajtásos pálca sort horgolni.
(Közben hallgattam a Szomszédokat, mert az megy reggel a tévében. Hangulatos volt. rertohorgolás.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése