2012. március 6., kedd

Pár szó Diana Wynne Jones palotáiról

A palotasorozat meglehetősen rendhagyó. Bár egyes helyszínek és szereplők mindhárom kötetben előfordulnak, mindegyik történet világa más, és különböző módokon tapasztalhatjuk meg őket.

A vándorló palota teremti meg azt a képzeletbeli valóságot, amelyben a regények játszódnak. Ingary országának életébe kapunk betekintést. A fővároson, Kingsburyn kívül más településeket is megismerünk, és a halásztól a királyig rengetegféle emberrel érintkeznek a szereplők.

Az égi palota Rashpuht szultánságban kezdődik, Zanzib városában, innen jut el a főhős később Kingsburybe, majd az égi palotába, ahol földrajzi látókörünk is jelentősen kiszélesedik, annyi különböző birodalom hercegnőjét ismerhetjük meg.

A harmadik kötet, amelynek A másik palota a címe, az első történethez hasonlóan főként egy királyi fővárosban és környékén játszódik, csak ezúttal egy másik országban, Felső-Norladban, amelyből meglehetősen keveset látunk, persze nem véletlenül.

A helyszíneket a szerző minden alkalommal profi módon úgy ábrázolja, ahogyan a főszereplők megtapasztalják őket. Jó példa erre, hogy az első kötetben Sophie Hatter történetét kísérve Kingsburyt polgári szemmel egy átlagos nagyvárosnak látjuk, ám ugyanezt a várost a messze földről származó Abdullah mellett, a második kötetben egy idegen átláthatatlan épületdzsungelnek ismerjük meg. A harmadik történet főhősnője, az otthonülő Charmain enyhe viszolygással bár, de könnyedén átvág saját városának utcáin, ám alig érzékel belőlük valamit, mindig annyira elmerül saját gondolataiban.

A konfliktusok és megoldásuk minden alkalommal teljesen más, bár az alakváltások mindhárom könyvben fontos szerepet játszanak. Részben ez teszi lehetővé, hogy az első kötet főszereplői, mint állandó mellékszereplők, megjelenhessenek a másik két történetben is.

Az írónő minden szereplőjének van egy kis jellemhibája, amitől a figurák személyisége hiteles és eleven lesz. A jól felépített karakterű varázslócsalád visszatérése a későbbi kötetekben a történetek összekötésén túl, a világban való otthonosság érzését is megteremti az olvasó számára.


Korábbi bejegyzések:
Két vándorló palota
Harry Potter és George
Harry Potter (hamarosan újra feltöltjük)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése