2009. augusztus 27., csütörtök

A Google ismét a jövő felé nyúl

A Google új ötlete, amelyről az [o]rigón olvashatunk részletesebb, jelentős lépés afelé, hogy megvalósuljon egy scifi-álom, mégpedig az, hogy úgy készüljön számunkra útvonal az erre való műszerben, hogy az figyelembe veszi a pillanatnyi közlekedési viszonyokat, és dugó esetén gyors elkerülőútvonalat javasol.

Nagy léptékben ezzel az ötlettel lehetővé válik egy egyenletes terheléselosztás a közutakon, ami mindenki életét megkönnyítené.

Különös, mennyire hozzászoktunk ahhoz, hogy egy-egy ilyen tudományos-fantasztikus regénybe illő dolog egyszerre valósággá válik. A regényekben és a filmekben még mindig képtelefonokról álmodunk, miközben a Windows Live Messenger, a Skype, sőt a böngészőből futó Google Talk is lehetőséged ad erre már egy ideje.

GPS-ek segítenek minket a célunkhoz, a mosógépek kiszámolják a számukra szükséges vízmennyiséget, pendrive-on a zsebünkben hordozhatjuk a legfontosabb dokumentumokat, olvasnivalót, képeket, zenéket, programokat, a hibridautók akár álló motorral is száguldhatnak, a mobiltelefonok természetessé váltak. Az ötvenes és hatvanas évek scifirajongói ha hirtelen előreutazhattak volna napjainkba beleborzongtak volna azoknak a tárgyaknak a megismerésébe, amelyeket mi a legnagyobb természetességgel használunk naponta. Mi azonban nem is figyelünk rájuk, nekünk már az újabb kéne amúgy is az adott eszközből, és számunkra a scifit az őssejtkutatás, a nanotechnológia és a sötét anyag jelenti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése