2011. február 12., szombat

Hasonmás

Megnéztük a Hasonmás című filmet Bruce Willisszel. Jó volt, sokkal kevésbé sötét, mint vártam, és sokkal érdekesebb. Képi világában az Én, a robot filmváltozatát idézte, és nem azért, mert a világot megváltoztató találmány feltalálóját mindkettőben ugyanaz a színész, James Cromwell alakította, hanem legfőképp azért, mert mindkettő egy természetes, jelenhez nagyon hasonló eleven világot ábrázolt, csak kicsit változtatva azon a valóságon, amelyben élünk.

A hagyományos tudományos-fantasztikus történetekhez képest meglepően időszerű a film témáját adó kérdés, nem veszünk-e el túlságosan a virtuális világban történő önmegvalósításban, és nem veszítjük-e el közben kapcsolatunkat a valósággal.

Virtuális világ alatt nem kell feltétlenül a Second Life-ra, a World of Warcrafthoz hasonló tömeges internetes szerepjátékokra vagy akár a tömjénezett-átkozott Facebookra gondolni. Remélhetőleg még távolabb van tőlünk az az idő, amikor ezek bármelyike olyan világméretű függőséget okozhatna, mint a burkoknak nevezett robothasonmások használata a filmben.

Az jutott eszembe, az emberek szélesebb tömegét érinti a hordozható szórakoztatóelektronikai cikkek (okostelefonok, MP3- és MP4-lejátszók) használata. Ezek sokkal kevésbé feltűnően szigetelnek el minket a világtól, hiszen látszólag nem otthon ülünk, de voltaképp pont azt a célt szolgálják, hogy elszórakoztassanak minket az ismerős, otthonos módon, ezzel lekössék, és eltereljék a figyelmünket a külvilágról, legyen az akár unalmas, akár nyugtalanítóan nyüzsgő.

A film végére a világ átesett a ló túloldalára. Nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás. Nem kell felszámolni az eszközöket, amelyek a virtuális valóság csapdái lehetnek, hanem meg kell tanulni mértékkel és célszerűen használni őket. Ahogy őseink lehettek a tűzzel: a sötét hideg barlang meg a környező erdők teljes felgyújtása között a szemmel tartott tábortűz jelentette a mértéket.


Korábbi bejegyzések:
Hétvégi filmek (Az őslakó)
A bárány és a fejvadász (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)
Én, a robot (a bejegyzést hamarosan újra feltöltjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése