2010. szeptember 21., kedd

George kozmikus kincsvadászata

Egy nagyon különleges könyvet olvastam ki ma. A híres elméleti fizikus, Stephen Hawking és lánya, Lucy Hawking közös regényét.

Egy gyerekkönyv, de legkevésbé sem mese, hanem egy izgalmas scifi kalandtörténet, amelynek gyerekhősei nyakukba veszik a kozmoszt, hogy megmentsék a világot.

Amellett, hogy gyerekeknek szól és ezért könnyed és mozgalmas, a könyv tele van a legmodernebb kozmológiai ismeretekkel neves, elismert kutatók és egyetemi professzorok tollából olyan formában, hogy az akár egy gyerek számára is izgalmas és emészthető, miközben felnőtt fejjel is érdekesnek találjuk.

Kellemes szórakozást nyújt mindenkinek, és remek arra, hogy bevezesse a legfiatalabb olvasókat a scifi birodalmába, ráadásul egy olyan úton, amely a hard science fiction felé indul.

A scifi mellett megjelenik benne néhány pár bekezdésnyi rész erejéig a tudományos ismeretterjesztésnek az az olvasmányos válfaja, amelyet Hawkingon kívül például Carl Sagan is művelt.

Az illusztrációanyag is igényes, kedves. Egyszerre idézi a jelent és a scifi aranykorát (például a borító). A színes táblák remek minőségű felvételeket tartalmaznak a világűr különböző részeiről.

Minden tekintetben klassz könyv. És ha valaha a benne foglalt tudományos eredmények elavulnak is, a regény magában is érdemes arra, hogy kézbe vegyük, vagy gyerekünk kezébe adjuk.


Kapcsolódó témák:
moly.hu
Az időutazó felesége (A bejegyzést hamarosan újra feltöltjük)
Könyvcsomag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése