2016. január 23., szombat

Tejhabos kávécsodák egyszerűen

Azt hiszem, kávéfüggő lettem. :-)

A történet izgalmas része valahol akkor kezdődött, amikor a kávét soha nem fogyasztó férjem úgy 2 éve decemberben ajándékba kapott egy adag különleges kávét karácsonyra, aminek isteni illata volt, de nem volt eszközöm a megfőzésére, mert addig csak instant kávét ittam. Pár napon belül beszereztünk egy kotyogós kávéfőzőt. Az is kalandos ügy volt amúgy, mert a szép kis dizájnos zöldfülű eszköz semmi áron nem akarta lefőzni a kávét, valami nem stimmelt vele. Végül anyukám hozott egy régi kotyogóst otthonról a karácsonyi ajándékok mellé. Így indult a folyamat, ami most ott tart, hogy már egyáltalán nem iszom instant kávét, csak főzöttet, mert annyira finom. Ehhez az átlagos egyedül kávézós napokon már egyszemélyes kotyogóst használok, mivel az örökölt darab 4 adagot főz.

A következő evolúciós lépcsőt az hozta el, hogy múlt hónapban, egy karácsonyi ajándékra vadászós decemberi napon összefutottam egy tejhabosítóval, majd egy másik ilyen napon egy másikkal. Már a Vasedényben szándékosan kerestem, mert valahogy megérett bennem az igény egy ilyen kis szerkentyűre, de drágállottam. Az Ikea viszont sokkal olcsóbban adta, így elhoztam azt, próbaképpen. És azóta fantasztikusabbnál fantasztikusabb tejhabokat gyártok, és finomabbnál finomabb, gyönyörű latte macchiatókat iszom. Itthon.
A receptem a következő:

Felteszem a kávét főni, közben egy nagyobb bögrébe öntök 2 dl tejet. A tejet megédesítem, majd 1 percre beteszem a mikróba melegedni. Megmelegedett a tej, felhabosítom. Minél nagyobb a hely a bögrében, annál nagyobbra és keményebbre lehet felverni a habot. Csak óvatosan, semmi hirtelen mozdulat, mert szereti beteríteni a környéket, ha nem vagyunk elég türelmesek vele! Mire kész a jó kis (óriás) hab, elkészül az 1 adag kávé is, amit ráöntök a habra.

Mellesleg valami hihetetlenül finom az édesített tejhab magában is, nagy a kísértés... :-) (Sajnos kakaóval nem működik, azt turmixgépben érdemes habosítani.)
Az IR diéta miatt sajnos nem fogyaszthatok akármikor tejet, és nem praktikus túllépnem a 2 dl-t. Viszont annál jobban várom azt a két pontját a napomnak, amikor végre élvezhetem a kávécsodát.
A férjem szerint, aki mivel sem a kávét, sem a tejet, sem a habokat nem szereti, kívülállóként tanulmányozta a habos kávéim hatását a vendégekre, a tejhabommal uralni tudnám az egész világot. :-D

Hát, én magam biztosan édesített tejhabos latte macchiato-függő lettem! :-)

Az eszközeim: őrölt kávé a dobozban, kotyogós kávéfőző, tejhabosító

2 dl tej óriásbögrében habosítás előtt

2 dl tej óriásbögrében habosítás után

Latte macchiato óriás tejhabbal :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése