2016. január 23., szombat

Tejhabos kávécsodák egyszerűen

Azt hiszem, kávéfüggő lettem. :-)

A történet izgalmas része valahol akkor kezdődött, amikor a kávét soha nem fogyasztó férjem úgy 2 éve decemberben ajándékba kapott egy adag különleges kávét karácsonyra, aminek isteni illata volt, de nem volt eszközöm a megfőzésére, mert addig csak instant kávét ittam. Pár napon belül beszereztünk egy kotyogós kávéfőzőt. Az is kalandos ügy volt amúgy, mert a szép kis dizájnos zöldfülű eszköz semmi áron nem akarta lefőzni a kávét, valami nem stimmelt vele. Végül anyukám hozott egy régi kotyogóst otthonról a karácsonyi ajándékok mellé. Így indult a folyamat, ami most ott tart, hogy már egyáltalán nem iszom instant kávét, csak főzöttet, mert annyira finom. Ehhez az átlagos egyedül kávézós napokon már egyszemélyes kotyogóst használok, mivel az örökölt darab 4 adagot főz.

A következő evolúciós lépcsőt az hozta el, hogy múlt hónapban, egy karácsonyi ajándékra vadászós decemberi napon összefutottam egy tejhabosítóval, majd egy másik ilyen napon egy másikkal. Már a Vasedényben szándékosan kerestem, mert valahogy megérett bennem az igény egy ilyen kis szerkentyűre, de drágállottam. Az Ikea viszont sokkal olcsóbban adta, így elhoztam azt, próbaképpen. És azóta fantasztikusabbnál fantasztikusabb tejhabokat gyártok, és finomabbnál finomabb, gyönyörű latte macchiatókat iszom. Itthon.
A receptem a következő:

Felteszem a kávét főni, közben egy nagyobb bögrébe öntök 2 dl tejet. A tejet megédesítem, majd 1 percre beteszem a mikróba melegedni. Megmelegedett a tej, felhabosítom. Minél nagyobb a hely a bögrében, annál nagyobbra és keményebbre lehet felverni a habot. Csak óvatosan, semmi hirtelen mozdulat, mert szereti beteríteni a környéket, ha nem vagyunk elég türelmesek vele! Mire kész a jó kis (óriás) hab, elkészül az 1 adag kávé is, amit ráöntök a habra.

Mellesleg valami hihetetlenül finom az édesített tejhab magában is, nagy a kísértés... :-) (Sajnos kakaóval nem működik, azt turmixgépben érdemes habosítani.)
Az IR diéta miatt sajnos nem fogyaszthatok akármikor tejet, és nem praktikus túllépnem a 2 dl-t. Viszont annál jobban várom azt a két pontját a napomnak, amikor végre élvezhetem a kávécsodát.
A férjem szerint, aki mivel sem a kávét, sem a tejet, sem a habokat nem szereti, kívülállóként tanulmányozta a habos kávéim hatását a vendégekre, a tejhabommal uralni tudnám az egész világot. :-D

Hát, én magam biztosan édesített tejhabos latte macchiato-függő lettem! :-)

Az eszközeim: őrölt kávé a dobozban, kotyogós kávéfőző, tejhabosító

2 dl tej óriásbögrében habosítás előtt

2 dl tej óriásbögrében habosítás után

Latte macchiato óriás tejhabbal :-)

2016. január 10., vasárnap

Horgolt babasapka

Ma este ezt a picike babasapkát horgoltam Munkácsi Edit youtube videói alapján. Nagyon izgalmas feladat volt, és egy szép pici mű született. Hihetetlenül pici, egy sorral meg is toldottam az eredetit, mert úgy éreztem, növelni kell. Elvileg ez az újszülött méret, és azt hiszem, reális, mégis meglepő. :-)
Azért teszek fel sok képet ide, mert a sapit hamarosan elajándékozom, viszont szeretném megörökíteni magamnak úgy, hogy a részletek jól láthatók legyenek.







2016. január 9., szombat

Csálé csillag avagy virág

Most dokumentálom a következő mérföldkövet.
Egyrészt kipróbáltam az érdekesebb minta horgolását, másrészt elkezdtem megtanulni a rajzolt minta alapján való horgolást, még leírás segítségével. Ennek az eredménye ez a csálé csillag, ami végül sokkal inkább hasonlít virágra.
Hát, így elsőre nem tűnik könnyű feladatnak az ilyen mintás horgolás, mert a munkadarab vékony, könnyű és lifegős, így nagyon nehéz stabilan bökdösni. Ráadásul gondjaim voltak a szemek megtalálásával is... Közben esélyes, hogy rontottam is, ahogy elnézem az eredményt! :-D
Remélem, előbb-utóbb ez is könnyebben megy majd, mert vannak nagy terveim is! :-)