2014. október 30., csütörtök

Halloweeni telefonkép

A Google Plus jópofa figuráiból készítettem egy képet, amelyet telefonháttérnek, vagy lockscreen-képnek lehet használni telefontípustól függően. Felbontása 480×854, mert nekem ekkorára volt épp szükségem.
Találós kérdés: Milyen típusú a telefonom?

2014. október 29., szerda

Papír-írószer és gyűrűs naptár világ

Az utóbbi időben a papír-írószer dolgok iránti rajongásom hatalmasra nőtt, ami leginkább annak köszönhető, hogy kaptam egy gyűrűs naptárat, vagy elegánsabb nevén filofaxot - bár az enyémnek nem ez a márkája, így nem tudom, hívhatom-e így a nyilvánosság előtt. :-) 
Mindig is használtam papír alapú határidőnaplót, és az utóbbi években dekoráltam hetekre előre évszakhoz, ünnephez, aktuális eseményhez kapcsolódó tematikájú matricákkal. Már van is egy kisebb matricagyűjteményem. De színes toll- és filctollgyűjteményem, post-itek és egyebek is vannak, mára már kinőtték az íróasztalom felső fiókját, és elfoglalták a második egy részét is. 
A gyűrűs naptárat azért akartam, mert rájöttem, milyen praktikus lenne egyesíteni a határidőnaplót és a noteszeket, amiket mindig magamnál hordtam, mert mindig volt mit felírni. Ráadásul a nyitható-csukható gyűrűnek köszönhetően a jegyzetlapokat a gyűrűs naptárban oda tehetem, ahova akarom: akár a határidőnapló részbe az aktuális hétre (pl. a heti teendőlistát), vagy téma szerint csoportosítva, amihez segítséget nyújtanak az elválasztólapok. 
Közben olvastam róla, hogy egy ilyen gyűrűs naptár milyen csodaeszköz, ha az időnk beosztásáról van szó. Vannak, akik tanfolyamot tartanak arról, hogy oszd be az időd, és hogy használd hozzá a filofaxod. Na, ez felkeltette a figyelmem: mi van, amit nem tudok, de érdemes tudni? Mitől olyan csodaeszköz ez? És amúgy is jól jött volna valami rendszer, aminek a segítségével én is gazdaságosabban oszthatom be az időm. Ezért elkezdtem keresgélni a neten. Elsősorban angol nyelvű oldalakat és videókat találtam, és meg is kaptam a választ az első kérdéseimre. Közben pedig felfedeztem egy új világot! Egészen megdöbbentő tapasztalat, mekkora kultúrája van a filofaxnak/gyűrűs naptárnak. Rengeteg blog van, ami CSAK a filofaxról szól, és például ezek egy részét figyeli egy másik, a philofaxy.blogspot.com blog, ami a filofax szerelmeseinek szól. A blogokon kívül pedig videók tömkelege készült arról, ki hogy használja a gyűrűs naptárát, pl. a leggyakoribb kettő, amivel találkoztam:
1. "Mi van a filofaxomban?" címen végiglapozza és elmagyarázza, milyen szekciókra osztotta be, és melyik szekciót hogy használja a mindennapjaiban.
2. "Az x. hét dekorációja": felveszi videóra, ahogy épp kidekorálja a következő heti naptárrészt, pl. "back to school" tematika, vagy aranyra hangolva stb.
Ezek a videók és blogposztok sok mindenre ráébresztettek. Először is, hogy nagyon sokan vagyunk ezen a világon, akik imádjuk a papír-írószer cuccokat, és szeretjük kreatívan kidíszíteni a hétköznapi tárgyainkat, esetleg még önmagunk munkára való motiválására is szívesen használunk vidám vagy erőt sugalló matricát, képet, idézetet stb. Aztán arra is rájöttem, hogy nagyon-nagyon sokféle papír-írószer eszköz létezik, amivel továbbfejleszthetem eddigi dekortevékenységemet, és - a szó konkrét és átvitt értelmében - bővíthetem eszköztáramat. Végül pedig az is új tapasztalat volt, hogy élvezem nézni a képeket és videókat a "csilli-villi" papírdolgokról (igaz, nem lehet olyan meglepő, ha belegondolok, hogy papírboltban nézelődni mindig is imádtam). Közben új hobbira leltem, és a gyűrűs naptáram is egyre otthonosabbá és egyedivé vált. Időnként rájövök, hogy az eszköz és a cél helyet cserélnek, mert sokszor már nem azért dekorálok, hogy praktikusabb legyen, hanem azért, mert szeretek dekorálni. 
Lehet, hogy az egész őrültségnek tűnik, legalábbis az első reakciókat tekintve, amiket barátnőim arcán láttam. :-) Azt hiszem, Magyarországon sokkal természetesebb dolog fülbevalókat, táskákat, kupakokat vagy sportmelltartókat gyűjteni, mint papír-írószer dolgokat. Mindenesetre arra gondoltam, időnként bemutatom egy-egy szerzeményemet, és esetleg írok arról is, ami számomra új trükk a naptárhasználatban a motiváció és az időbeosztás terén. Így elindítok a blogon egy papír-írószer szekciót, és remélem, lesznek érdeklődő olvasók is hozzá! :-)

2014. október 25., szombat

Almás-körtés csirke

Hétvégi ebédnek most almás-körtés csirkemellet készítettem. Volt 4 db csirkemell, zsebeket vágtam bele, és amennyire csak lehetett, megtömtem almadarabokkal és körtedarabokkal. Utána megsóztam és megfűszereztem, majd körbesütöttem, végül jó sokáig pároltam. Nagyon finom lett, jól összepasszoltak az ízek. Köretnek rozmaringos krumplit főztem. 

2014. október 24., péntek

Moly.hu: fogva tart vagy hibásan működik?

Most egy panaszkodós poszt következik. 
A történet úgy indult, hogy évekkel ezelőtt regisztráltam a moly.hu-ra, és jó darabig aktívan használtam is, mert motivált a közösségi olvasás érzése. Jelöltem a haladást, idézeteket regisztráltam, amelyek tetszettek, értékeltem az olvasmányaimat, kívánságlistát vezettem. Egy-két ismerőssel is kommunikáltam, vagy csak elolvastam, amit idéztek vagy írtak arról a könyvről, amit épp olvastak. Akkor nagyon szerettem az oldalt, a mindennapjaim része volt.
Aztán egymás után jöttek a számomra logikátlan változások a rendszerben, és ezt kísérték az ellenszenves megnyilatkozások az adminisztrátoroktól, és barátságtalan légkör kezdett kialakulni. Odáig jutott a folyamat, hogy elegem lett az egész közösségi oldalból, lementettem az olvasmánylistám, és másfél évig nem léptem be.
Az utóbbi időben egyszer-egyszer kaptam az e-mail címemre értesítést, hogy olyan ismerősöm kezdett el figyelni a molyon, aki eddig nem követett. Ez majdnem visszacsábított a felhasználók közé, beléptem a régi profilommal, de azonnal elvette a kedvem egy nem szimpatikus jelenség, és azonnal ki is léptem azzal, hogy oké, mégsem jövök vissza, mert továbbra sem tetszik. És akkor még nem volt gyanús, csak a következő értesítőnél, hogy vajon honnan tudja XY, hogy az alatt az álnév alatt pont engem talál meg, amikor direkt inkognitóban használom a molyt. Amikor egy volt munkatársam kezdett figyelni a molyon, akkor jöttem rá, hogy mielőtt kiszálltam a közösség világából, még úgy volt, hogy a facebook profilom nem publikus, és az oldal nem adja ki az adataimat, most már, úgy tűnik, ez nem így van. Azt hiszem, a moly.hu vagy a facebook kampányol új felhasználókért, és ezért kiadja az ismerőseimnek, hogy ki vagyok én a molyon, és tessék engem figyelni. Ezt onnan gondolom, hogy olyan profilt láttam, ami teljesen inaktív volt, soha nem kezdték el használni, csak épp elkezdett engem (és talán másokat is) figyelni, mert kedves ismerősöm. 
Az én életemben ez a profil már nem aktuális, és továbbra sem akarom, hogy publikus legyen, így úgy döntöttem, eljött az idő, hogy töröljem magam, a türelmi idő úgyis rég lejárt. Csakhogy ez nem így megy. Nem tudom, hogy megy, de 6 napja töröltem magam, és még mindig aktív a profilom. Nem tudom, miért. Egyelőre csak a moly-tagság törlése gombot találtam meg, amiről azt hittem, arra van, hogy töröljem a moly-tagságomat (ami valószínűleg, reméltem, az összes adatom törlését jelenti), de tévedtem. Többször megpróbáltam azóta, de nem változik semmi. Nem találtam róla visszajelzést sem, hogy pl. "vettük az adást, várj X napot, és törlődsz" vagy ilyesmi. Ma már írtam egy levelet nekik, hátha úgy működésbe lép a gomb...
Mindenesetre bármi áll is a dolgok hátterében, nem tartom korrekt dolognak, hogy nem én rendelkezem arról, mikor tüntessék el a profilomat az adataimmal együtt a többi regisztrált vagy épp külső felhasználó elől. Nem érdekel, miért aktív még a profilom, mert nem tudták leprogramozni, hogy gombnyomásra eltűnjön, vagy mert nem tisztességesek. Ez így semmiképp sem korrekt. 
Törlési kísérlet 1.: Rákattintok a Moly-tagság törlése gombra.

Törlési kísérlet 2.: Próbáltam már úgy is, hogy betettem a pipát a Viszlát, és köszi a halakat elé, és úgy is, hogy nem. (Nagyon humoros..) Nem ezen múlik ;-) Minden esetben az OK gombot választottam: igen, biztos, hogy törlésre jelölöm. De mi az, hogy jelölöm? TÖRÖLNI AKAROM. Azt hogy kell, elárulná valaki?

2014. október 12., vasárnap

Terápia

Már nem először ajánlották nekem a Terápia című sorozatot, az amerikai változatot és a magyart is. Tegnap úgy döntöttem, megkeresem az HBO honlapján a magyar sorozatot, és belenézek. A baráti ajánlások mellett Mácsai Pál neve is előrevetítette, hogy tetszeni fog, és tényleg. Rendkívül izgalmas és érdekes sorozat. Érdekesek a problémák, izgalmas, hogy mit csinál a pszichológus, és még izgalmasabb, amikor a pszichológust apránként elkezdjük hétköznapi emberként is megismerni. 
Az HBO maga támogatja, hogy nézzük meg a történetet online, még regisztrálni sem kell a honlapjukra. A részek egymás után jönnek és jönnek, és nem lehet abbahagyni. Nagyon jó. 
Ezen a linken lehet megtalálni, és egy-két ártalmatlan engedély megadása után már nézhető is:

Forrás: http://www.sorozatjunkie.hu/2011/11/25/terapia-macsai-pallal/

2014. október 4., szombat

Teázunk

Két új teát fedeztünk fel mostanában, ezeket szeretném bemutatni. Ma különösen aktuális is a téma, mert igazi teázós napunk volt: kint hideg és szürkeség, bent hangulatvilágítás és meleg tea egész nap. Ilyen egy hangulatos otthon töltött nap októberben . :-)


Ajándékba kaptuk külföldről ezt a rózsás fekete teát. Nagyon különleges és izgalmas, ahogy a fekete tea aromája keveredik a rózsáéval. Ez nem az a tea, amit az ember szomjoltásra észrevétlenül megiszogat. Már ha a számhoz emelem a teás bögrét, és megérzem az illatát, valami elképzelhetetlenül megnyugtató, talán kicsit nosztalgikus, talán kicsit romantikus regényes hangulatba kerülök.


A másik teát íze miatt kerestük, végül gyógytea formájában találtunk rá. Ánizstea. Kellemes, és emellett érdekes is, hiszen olyan, mintha bocskorszíjat alias medvecukrot kortyolgatnánk, de persze nem olyan tömény, és cukor nélkül is nagyon jó. Mivel gyógytea, ráadásul még az emésztésre is jó hatással van.