2014. április 24., csütörtök

Van benne cukor?

A kérdés egyszerű, a válasz bonyolult. Amióta el vagyok tiltva az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukor fogyasztásától, rengetegszer teszem fel a kérdést az éttermekben, cukrászdákban, pékségekben, hogy a kiszemelt dolog tartalmaz-e hozzáadott cukrot, illetve kérhető-e cukormentes változatban. Vegyes tapasztalataim vannak például a limonádéval - mert nem lehet mindig vizet vagy light kólát inni. Vannak olyan vendégszerető, rugalmas helyek, ahol elkészítik a limonádét citrommal, naranccsal és szódavízzel, és előfordul az is, hogy csak szódaként számolják fel. De vannak olyan helyek is, ahol megvalósíthatatlan a cukormentes limonádé, de ha nagyon próbálkozom, kaphatok két szelet citromot a vizembe. A legtöbb étteremben nincs cukormentes desszert, vagyis gyümölcs sincs, de találkoztam már nyáron a Balaton partján olyan gyümölcssalátával, ami cukrozott konzervgyümölcsökből készült. Nehéz az édesszájú embernek cukormentes édes ízre bukkannia, ha azt nem otthon keresi. A fővároson kívül különösen nehéz. 
Terjed viszont a paleolit sütik divatja, és mivel a paleolit étrendben nincs cukor, újabb lehetőségek nyílnak a cukormentes édességek területén. Ma éppen a Lipóti Pékségnél vettem észre, hogy már paleolit sütit is árulnak, és ettem is egy nagyon finom mákosat. Viszont nagyon mérges vagyok, mert ma kaptam először azt a választ a szokásos kérdésemre, hogy a fitness croissant-juk, amit évek óta nyugodtan megeszem, tartalmaz cukrot. Eddig minden alkalommal azt mondták a különböző Lipótikban a különböző eladók, hogy cukormentes. Igaz, ma is azt mondták, hogy a fitness croissant-ban nincs cukor, csak végül kiderült, hogy a benne lévő lekvárban viszont van. Szóval lehet, hogy mégsem egyszerű a kérdés, csak rosszul teszem fel. Úgy kellene megfogalmazni, hogy a croissantban van cukor? És a lekvárban, ami benne van? És a magvakban, ami rajta van? (sose lehet tudni) És a ki tudja miben, amiről nem is tudok, hogy benne van?
Ilyenkor az háborít fel a legjobban, hogy akik hanyagságból vagy tudatlanságból félretájékoztatják az érdeklődőket, azokat cseppet sem zavarja, hogy mások egészségével játszanak. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szoktam olyan kérdésre biztos választ adni, amire nem tudom a biztos választ. Főleg nem akkor, amikor azon más biztonsága múlik.

2014. április 19., szombat

Húsvét

Cukormentes, édesítőszeres csokinyuszik és csokitojások húsvétra.
Szerencsi Diabon és Norbi Update. Olyan jó, hogy van választék azoknak is, akik nem ehetnek cukrot!
Kellemes húsvétot mindenkinek! :-)