2009. december 4., péntek

Az új Word

A héten a Microsoftnál Word 2010 Beta néven próbálhattam ki a népszerű szövegszerkesztő alkalmazás új verzióját, amelynek még nem végleges a neve.

Első ránézésre nagyon hasonlít elődjéhez, a Word 2007-hez, amely elsőre sokaknak ijesztően szokatlan volt, ám végül nagyon kényelmesnek bizonyult. Az eszköztárakat ahhoz hasonlóan fülekre osztották. Újdonságot a File menü újbóli megjelenése jelent, amely visszafoglalta helyét az Office gombtól, amely leginkább csak a Windows Vista és a Windows 7 gömbszerű Start menüjét ellensúlyozta a szemünk számára.

A File füllel behívható lap a teljes képernyőt betölti, és könnyen átlátható elrendezésben mutatja a hagyományos tartalmat (Megnyitás, Mentés stb.). Érdekesség, hogy a nyomtatás párbeszédpaneljét beépítették ide teljes egészében.

Amit nagyon praktikusnak találok, az a File menü Info menüpontjának Változatok (Versions) része, ahol aktuális dokumentumaink korábbi biztonsági mentéssel létrejött változataihoz térhetünk vissza. Sőt, korlátozott mértékben, de képes korábban bezárt, mentetlen dokumentumok visszahozására is (menüben állítható).

Mentés tekintetében továbbra is kényelmesen rugalmas maradt. Él a hagyományos Word 97-2003 típusú mentés továbbra is (azaz több mint egy évtizedre visszamenőleg kompatibilis), sőt immár alapból menthetünk PDF formában is.

Néhány egyéb újdonság a teljesség igénye nélkül:

  • A vonalzóhoz hasonlóan elrejthető eszköztár.
  • Szövegdoboz (és egyéb befoglalóban lebegő ábrák) elhelyezésének lehetősége táblázatban és táblázaton.
  • A befoglalóban lebegő ábrák végre nem vadulnak meg a felső és az alsó margó közelében.
  • Mentett dokumentumok címkézése.
  • Keresési találatok gyors megjelenítése szövegkörnyezettel.
  • Otthon telepített Word távoli elérése.
  • És ami még határozottan pozitív: az automatikus javítás első alkalommal, amikor keresztbe tesz, bűnbánóan felkínálja saját kikapcsolását is.