2009. augusztus 27., csütörtök

A Google ismét a jövő felé nyúl

A Google új ötlete, amelyről az [o]rigón olvashatunk részletesebb, jelentős lépés afelé, hogy megvalósuljon egy scifi-álom, mégpedig az, hogy úgy készüljön számunkra útvonal az erre való műszerben, hogy az figyelembe veszi a pillanatnyi közlekedési viszonyokat, és dugó esetén gyors elkerülőútvonalat javasol.

Nagy léptékben ezzel az ötlettel lehetővé válik egy egyenletes terheléselosztás a közutakon, ami mindenki életét megkönnyítené.

Különös, mennyire hozzászoktunk ahhoz, hogy egy-egy ilyen tudományos-fantasztikus regénybe illő dolog egyszerre valósággá válik. A regényekben és a filmekben még mindig képtelefonokról álmodunk, miközben a Windows Live Messenger, a Skype, sőt a böngészőből futó Google Talk is lehetőséged ad erre már egy ideje.

GPS-ek segítenek minket a célunkhoz, a mosógépek kiszámolják a számukra szükséges vízmennyiséget, pendrive-on a zsebünkben hordozhatjuk a legfontosabb dokumentumokat, olvasnivalót, képeket, zenéket, programokat, a hibridautók akár álló motorral is száguldhatnak, a mobiltelefonok természetessé váltak. Az ötvenes és hatvanas évek scifirajongói ha hirtelen előreutazhattak volna napjainkba beleborzongtak volna azoknak a tárgyaknak a megismerésébe, amelyeket mi a legnagyobb természetességgel használunk naponta. Mi azonban nem is figyelünk rájuk, nekünk már az újabb kéne amúgy is az adott eszközből, és számunkra a scifit az őssejtkutatás, a nanotechnológia és a sötét anyag jelenti.

2009. augusztus 4., kedd

Chronotron

Idejét nem tudom, mikor játszottam utoljára olyan kétdimenziós ugrálós játékkal, amely komolyan lekötött. Most ismét találkoztam egy ilyennel, a böngészőn keresztül játszható Chronotronnal.

A játék története egyszerű: Chronotron egy időutazó robot, aki elveszett az időben és meg kell javítania időgépét, hogy hazajusson. Ellenfelei nincsenek, viszont segítsége sincs. Ha erre van szüksége, csak magára számíthat. Az időkapszula segítségével végtelenségig többszörözheti magát, ha újra és újra visszamegy az időben, így összetett feladatot is el tud végezni önmagával csapatban, mint ahogy Dr. Emmett Brown odaadott magának egy szerszámot a Vissza a jövőbe című filmben.

A játék nehézsége viszont az, hogy már az első mozdulatoknál előre kell gondolkodnunk, hiszen nem akadályozhatja meg önmagát abban, hogy korábbi példányai visszajussanak a gépbe, azaz nem hozhat létre időparadoxont.

A Chronotron bonyolult előtervezésre, és gördülékeny csapatmunkára tanítja a játékost, miközben rövid, de fogós feladványai jól kikapcsolják az embert.

2009. augusztus 2., vasárnap

Töltött cukkini

Ebédre töltött cukkinit ettünk. Egy internetes receptet kevertem anyukám receptjével, és a próba jól sikerült, finom lett az ebéd.

A cukkinit megpucoltam, hosszában kettévágtam, és kivágtam a magos részeket. Ezután az üregeket és a peremeket megkentem egy kevés olajjal, majd az üreget kibéleltem a sovány felvágottal. Ezután zöldségkeverékkel töltöttem meg, ami apró kockákra vágott paprika, paradicsom és vöröshagyma keveréke volt (meg is sóztam). A friss zöldségekre került még pár keskeny szelet felvágott, majd sajtcsíkok. A két fél töltött cukkinit ezután alufólia grilltálcán a sütőbe tettem. Maximum hőmérsékleten kb. 30 perc alatt megpuhult az alap, a sajt pedig ropogósra sült. Köretnek rizst ettünk hozzá.

A hozzávalók tehát a következők voltak: cukkini sovány felvágott sajt paradicsom paprika vörös hagyma olaj só

Korábbi receptek:
Mondolás tálbanfőtt