2007. január 23., kedd

Árvák hercege

Sokáig halogattam, hogy megnézzem ezt a filmet, mert két elég komoly problémát is feszeget, amellyel az ember nem szívesen néz szembe.

Az egyik, a „megszülni vagy elvetetni a távolról sem kívánt gyereket” kérdés olyan, amely rengeteg embert foglalkoztat. Általában mindenkinek meg van róla a megingathatatlan véleménye, pedig ez sokkal bonyolultabb dolog annál, minthogy létezzen rá egy minden helyzetre megfelelő recept.

A másik kérdés: „Mi lesz belőlem, ha ki kell lépnem az életbe?” Örökzöld, napjainkban pedig rendkívül aktuális, amikor világszerte egy teljes korosztály nő bele a totál bizonytalanságba.

Mit lehet tenni ebben az esetben? – kérdezzük saját életünk főhőseként, ahogyan Homer Wells, a film főhőse is megteszi.

Barátnője, Candy válasza erre a semmi, a várakozás, amíg másvalaki vagy a körülmények nem döntenek helyettünk. Mégis ő az, aki (ha a barátja kérésére is), de belement a 40-es években tiltottnak és nagyon kockázatosnak számító abortuszba.

Hol van hát a határ, amin túl már szükségszerű döntenünk az életünkről? És amikor döntünk, dönthetünk-e egy születendő gyerek, a kedvesünk, a volt kedvesünk vagy a lányunk ellen?

Az emberek nem szeretnek gondolkodni, szeretik, ha megmondják nekik például, hogy az abortusz helyes és jó, vagy az abortusz helytelen és rossz. Ez a film nem tesz ilyet, de megmutatja mindkét oldalt, hogy rájöjjünk: a világ távolról sem pusztán jóból és rosszból áll.

A film hangulata tökéletes: békebeli amerikai 40-es évek ízig-vérig. A zene kellemes, jól hozzáad a hangulathoz, és a színészek (meg a magyar hangok) is nagyon jók. Szeretem Tobey Maguire és Michael Caine játékát.


Korábbi bejegyzések:
I dream of Jeannie
X-Men III. – Az ellenállás vége
Hosszú álom

2007. január 12., péntek

Banánleves

4 közepes almát vagy 2 nagyot megpucolunk és apró kockákra vágunk. 2 hámozott, karikára vágott banánnal körülbelül 1 liter vízben puhára főzzük. Adunk hozzá citromhéj-darabokat, két mokkáskanál vaníliás cukrot, 5 evőkanál kristálycukrot és egy csipet sót.

Ha megfőtt, botmixerrel simára mixeljük. Közben 4 banánt karikára vágunk, beletesszük az összemixelt levesbe, felöntjük még szűk 1 l vízzel, és utána ellenőrizzük az édességét, sósságát. Beletehetjük még egy egész citrom levét vagy egy mokkáskanál citromsavat.

Az új összetevőkkel össze kell forralni pár pillanatig. Eközben csináljunk egy csapott evőkanál lisztből, tejből, tejfölből habarást, amelyet szűrön keresztül a leveshez adunk, amint az felforrt. Pár percig hagyjuk forrni.

Aki fahéjasan, szegfűszegesen szereti a gyümölcslevest, ezt is megpróbálhatja úgy ízesíteni.

Megjegyzés:

A színétől nem kell megijedni, szürkébb mint az almaleves, de finom.


Recept korábbról:
Mondolás tálbanfőtt